Error After Latest Update - Remote side sent SSH2_MSG_EXT_INFO after USERAUTH_SUCCESS

Advertisement

Wafflemonger
Joined:
Posts:
7

Error After Latest Update - Remote side sent SSH2_MSG_EXT_INFO after USERAUTH_SUCCESS

Hi Team,

I hope you're doing well. I updated to the latest version of WinSCP yesterday and ever since then, I have been unable to perform any type of transferring from my file server to my main desktop.

I know that this is WinSCP's doing as I have 3 other devices, all same OS versions, extremely similar software, and only my main desktop was experiencing the issue.

To test, I updated one other device's WinSCP to the latest version and the exact same error started occurring. I have attempted to download files from my File server through the below methods:
  • SCP
  • SFTP
  • HTTPS
All fail after a couple minutes. I believe this has something to do with the TLS/SSL Core update. I was hoping someone could assist with rolling back the above, or if it's not related, work with me to test as this is currently crippling my file transfer capabilities between my file server and main device.

I've attached the WinSCP logs to show the error. All directory listings, hostnames, usernames, etc, have been removed. This is not a permissioning issue as no other device outside of those updated with the latest version of WinSCP are encountering this issue.

NOTE: This is personal use (just mentioning this as I said file server).
  • SCP-Log.log (15.39 KB, Private file)
Description: WinSCP Log File

Reply with quote

Advertisement

Wafflemonger
Joined:
Posts:
7

Good morning, the version that is displayed in the log – WinSCP Version 5.21.1 (Build 12643 2022-06-24), is the one that started causing the issue. Attempting to downgrade WinSCP does not fix the issue. A clean install (deleting all stored preferences, etc) did not fix the issue. Clearing SSL cache also did not fix the issue.

Using alternate software, such as FileZilla, works without issue. If I have a file transfer with WinSCP and FileZilla simultaneously going, WinSCP fails after ~2 minutes, FileZilla completed transferring 10+ files that took ~45 minutes.

Reply with quote

martin
Site Admin
martin avatar

So isn't it more likely that the problem was caused by a change (upgrade) on the server at about the same time you have upgraded to WinSCP 5.21.1?

Reply with quote

Wafflemonger
Joined:
Posts:
7

I have already thought of this. I consider this unlikely as the server is Linux based with all automatic updates turned off. I have full control of the server and made no changes. Reviewing the logs on my side show no configuration changes for the last 3 weeks. No other party has access.

Further, I have confirmed that no other utility has this issue. FileZilla, Teracopy, simple SCP, all do not have this issue. The only devices that have this issue are ones that have the latest version of WinSCP installed.

I reimaged one of my devices for testing purposes and had no issues. Installing an older version of WinSCP caused no issues as well. When I updated to the latest version, the issue returned and I could no longer copy for extended periods of time through WinSCP.

To me the single common factor in all of the above is the latest version of WinSCP.

Reply with quote

Advertisement

martin
Site Admin
martin avatar
Joined:
Posts:
37,576
Location:
Prague, Czechia

Wafflemonger wrote:

I reimaged one of my devices for testing purposes and had no issues. Installing an older version of WinSCP caused no issues as well. When I updated to the latest version, the issue returned and I could no longer copy for extended periods of time through WinSCP.
And if you downgrade, does it resolve the problem?

Reply with quote

martin
Site Admin
martin avatar
Joined:
Posts:
37,576
Location:
Prague, Czechia

Can you please post verbose log files of
1) successful transfer using a newest version of WinSCP that still works (5.21?)
2) failed transfer after upgrade to 5.21.1
3) failed transfer after downgrade to the same old version

Reply with quote

torrid33
Guest

I have same issue

I have used WinSCP for several years.... Upgraded to latest version and now cannot do any encrypted transfers only unencrypted.

And now PuTTY won't connect because I can't use any encryption.

The "upgrade notice" mentioned updating something related to SSL so I think that broke it. I talked to my server person and they said it's not on their end. FileZilla and others also work for me.

Reply with quote

Advertisement

torrid33
Guest

Re: I have same issue

5.21.1 broke it

Rolling back to 5.19 did not fix the problem. I can try other older versions but out of time on this for today.

Reply with quote

Wafflemonger

@martin: Hey good sir, I just wanted to say I got your message. I will absolutely do this, I just likely won't have it done until after the weekend, or late on Sunday as I am preoccupied until then. I hope that's alright!

Have a great weekend.

Reply with quote

Advertisement

Wafflemonger
Joined:
Posts:
7

martin wrote:

@Wafflemonger: No problem.

I have the 5.21.1 and 5.21 logs. I will get the one that works as soon as possible. Again, I am terribly sorry for all the delays, work has been crazy these last couple days.

Also, I wasn't sure what logging to use, so I used Debug 1. Not sure if there was a specific way you wanted me to do this. If there is, please let me know and I'll re-upload.

Reply with quote

Wafflemonger
Joined:
Posts:
7

Good morning/afternoon, depending on your timezone.

I apologize for the delay, lots of things occurred in life all at once. Please find attached the successful transfer. I transferred a large file to confirm the connection wouldn't be killed after a certain amount of time. I also transferred a different file than previously, as I wanted to confirm it wasn't just a 1 time thing.

After testing 4 file transfers, all completed on the device that was never updated. Please find said log file attached containing one of said successful transfers.
  • Successful.zip (8.46 MB, Private file)

Reply with quote

martin
Site Admin
martin avatar
Joined:
Posts:
37,576
Location:
Prague, Czechia

Thanks. Though that's 5.19.3. I've asked for:
1) successful transfer using a newest version of WinSCP that still works (5.21?)
2) failed transfer after upgrade to 5.21.1
3) failed transfer after downgrade to the same old version
So does 5.21 ever work? Or should the version in 1) and 3) steps rather be 5.19.3?

Reply with quote

Advertisement

You can post new topics in this forum