Introducció

WinSCP és una aplicació de programari lliure. WinSCP és un client SFTP gràfic per a Windows que empra SSH. El protocol anterior SCP també es pot utilitzar. La seva funció principal és la de facilitar la transferència segura d’arxius entre dos sistemes informàtics, un de local i un altre de remot que ofereixi serveis SSH.

Aquesta pàgina és una petita introducció per a catalanoparlants. Bona part de la documentació de WinSCP es troba tan sols en anglès, així com la majoria del contingut referit en els enllaços.

Obtenir i instal·lar WinSCP

Existeix una versió en català de WinSCP. Per aconseguir-la accediu a la pàgina de descàrrega de WinSCP (en anglès) descarregau-vos l’arxiu d’instal·lació anomenat “Multilanguage installation package”. En iniciar la instal·lació, seleccioneu l’idioma que desitgeu.

Característiques

Operacions d’arxiu

WinSCP permet efectuar les operacions bàsiques amb arxius, com descàrregues i pujades. També es poden renomenar arxius i directoris, crear nous directoris, modificar les propietats d’arxius i carpetes i crear enllaços simbòlics i accessos directes.

Mitjançant l’ús de panells duals és posible també administrar arxius a l’equip local.

Connexió amb equips remots

WinSCP permet connectar-se a un servidor SSH (Secure Shell) emprant el protocol SFTP (SSH File Transfer Protocol) o el servei SCP (Secure Copy Protocol). SFTP és un estàndard del paquet SSH-2. SCP és una part estàndard del paquet SSH-1. Ambdós protocols es poden emprar en les dues versions de SSH. WinSCP es pot utilitzar amb servidors SSH-1 i SSH-2.

Interficie del programa

WinSCP permet escollir entre dos tipus d’interfícies, amb una multitud d’opcions de configuració per cadascuna, fet que ofereix un grau elevat de personalització.

Se us proposarà la selecció del tipus d’interfície durant la instal·lació, encara que és possible modificar les opcions posteriorment.

Si esteu utilitzant WinSCP per primera vegada, és possible que vulgueu emprar la interfície del tipus Explorador de Windows, ja que és la més propera al mode amb què Windows treballa. Si esteu acostumats a gestors d’arxius més avançats del tipus Norton Commander, com Total Commander, FAR o Altap Salamander, escolliu la interfície del tipus Norton Commander (panells duals) perquè està pensada per oferir un nivell superior de funcionalitat i accés ràpid a ordres de teclat. Es pot utilitzar fins i tot sense fer anar el ratolí. Si us acostumeu a aquesta opció, descobrireu que és molt més ràpid realitzar operacions.

Last modified: by martin