Introduktion

WinSCP er en open source grafisk SFTP-klient for Windows, der bruger SSH. SCP-protokollen er også understøttet. Programmets hovedfunktion er sikker kopiering af filer mellem en lokal computer og en server.

Dette er en kort introduktion for dansktalende brugere. Det meste af WinSCP-dokumentationen, hvortil linksene fra denne side peger, er kun på engelsk.

Advertisement

Download og installering af WinSCP

En dansk version af WinSCP er under udarbejdelse. For at bruge den ukomplette version skal du først installere den engelske version. Gå til WinSCPs download-side og vælg “Installation package” for at hente den. Gå derefter til oversættelsessiden og vælg “Danish”. Pak ZIP-filen ud i den mappe, hvor den eksekverbare WinSCP-fil er (det vil sige i installationsmappen). Læs de komplette instruktioner.

Egenskaber

Advertisement

Filoperationer

WinSCP kan udføre alle basale filoperationer, så som download og upload. Programmet tillader dig også at omdøbe filer og mapper, oprette nyt mapper, ændre egenskaber ved filer og mapper, og oprette symbolske links og genveje.

Det ene af de to brugerinterfaces tillader brugeren at håndtere filer selv på den lokale computer.

Forbindelse til server

Via WinSCP er det muligt at forbinde til en SSH (Secure Shell)-server med understøttelse af SFTP (SSH File Transfer Protocol) eller SCP (Secure Copy Protocol) – hovedsageligt til UNIX-maskiner. SFTP er en standarddel af SSH-2-pakken. SCP er en standarddel af SSH-1-pakken. Begge protokoller kan køre på sidstnævnte SSH-version. WinSCP understøtter både SSH-1 og SSH-2.

Brugerinterface

Der kan i WinSCP vælges et af to brugerinterfaces med masser af indstillingsmuligheder.

Du vil første gang kunne vælge brugerinterface under installationen, men denne indstilling kan sagtens ændres senere.

Hvis du bruger WinSCP for første gang, kan det være, du foretrækker det Stifinder-agtige interface, da det burde virke mere velkendt for alle Windows-brugere. Men hvis du er vant til koncepterne fra Norton Commander, som bliver brugt i adskillige moderne filhåndteringsprogrammer (Total Commander, FAR, Altap Salamander), så vælg det istedet. Norton Commander-brugerinterfacet fokuserer primært på nem tastaturbetjening. Du kan bruge det helt uden at røre musen. Hvis man er vant til det, kan man udføre handlingerne meget hurtigere på denne måde.

Last modified: by martin