Uvod

Program WinSCP je grafički SFTP klijent otvorenog koda i FTP klijent za sustav Windows. Također je podržan i nasljedni SCP protokol. Glavna funkcija programa je osigurano kopiranje datoteka između lokalnog i udaljenog računala.

Ovo je kratak uvod za korisnike koji govore hrvatskim jezikom. Veći dio dokumentacije programa WinSCP je na engleskom jeziku, kamo i upućuje većina veza s ove stranice.

Prijevod sučelja i web-stranica izradio je Renato Pavičić.

Preuzimanje i instaliranje programa WinSCP

Hrvatska verzija programa WinSCP dostupna je u instalacijskom paketu. Krenite na stranicu preuzimanja programa WinSCP i odaberite “Installation package” (Instalacijski paket). Na početku instalacije odaberite “Croatian” (Hrvatski).

Značajke

Upravljanje datotekama

Program WinSCP može izvoditi sve osnovne radnje s datotekama, kao što su preuzimanje i učitavanje. Također vam omogućuje preimenovanje datoteke i mapa, izradu novih mapa, izmjenu svojstava datoteka i mapa, kao i izradu simboličkih veza i prečaca.

Jedno od dva sučelja koja su ponuđena na odabir omogućuje upravljanje datotekama i na lokalnom računalu.

Povezivanje s udaljenim računalom

Upotrebom programa WinSCP moguće je povezati se sa SSH (Secure Shell) poslužiteljem putem SFTP (“SSH File Transfer Protocol” - SSH protokol za prijenos datoteka) ili SCP (“Secure Copy Protocol” - Osigurani protokol za kopiranja) usluge ili s FTP (“File Transfer Protocol” - Protokol za prijenos datoteka) poslužiteljem.

SFTP je standardan dio paketa SSH-2, a SCP je standardan dio paketa SSH-1. Oba je protokola moguće pokrenuti čak i na starijim verzijama SHH. Program WinSCP podržava SSH-1 i SSH-2.

Za potrebe FTP podržane su samo osnovne FTP naredbe. Osigurane alternative (FTP kroz TLS/SSL) nisu podržane. Također nije podržan komprimirani prijenos (Zlib).

Sučelje programa

U programu WinSCP možete odabrati između jednog od dva sučelja koja imaju velik broj konfiguracijskih opcija.

Prvu priliku za odabir preferiranog sučelja imat ćete tijekom instalacije. Vaše osobne postavke možete kasnije izmijeniti.

Ako program WinSCP upotrebljavate po prvi put, možda biste željeli odabrati sučelje nalik na Explorer jer korisnicima sustava Windows pruža poznatije okruženje. Međutim, ako ste navikli na koncept programa Norton Commander, a kojeg koristi nekoliko suvremenih upravitelja datotekama (Total Commander, FAR, Altap Salamander), tad odaberite ovakvo sučelje. Sučelje nalik na Norton Commander usredotočeno je na jednostavnu kontrolu putem tipkovnice i omogućuje upotrebu programa bez potrebe za dodirivanjem miša. Korisnik koji nauči upotrebljavati tipkovnicu može znatno brže izvoditi sve radnje.

Last modified: by martin