Mi a WinSCP

WinSCP egy népszerű, ingyenes SFTP és FTP kliens Windowshoz, egy erőteljes többfunkciós eszköz. WinSCP segítségével helyi és távoli számítógépek között fájlokat másolhat több protokoll használatával: FTP, FTPS, SCP, SFTP vagy WebDAV. WinSCP egy könnyen használható grafikus felületet biztosít az összes általános fájl- és könyvtárművelethez. Képzett felhasználók .NET assembly használatával automatizálhatják. Angolul és számos egyéb nyelven is elérhető.

Ez egy rövid leírás magyar nyelven. A legtöbb WinSCP dokumentáció csak angolul érhető el, így az itt lévő linkek is ilyen oldalra mutatnak.

WinSCP letöltése és telepítése

A WinSCP magyar nyelven is elérhető, letölthető a WinSCP letöltése oldalról. A telepítés elején válaszd a “magyar” nyelvet.

Bővebb információ angol nyelven a verziótörténetről, a telepítésről.

Tulajdonságok

Fájlműveletek

WinSCP-vel az összes alapvető fájlművelet elvégezhető, mint például letöltés és feltöltés. Fájlkat és mappákat átnevezhet, új mappákat hozhat létre, fájlok és mappák tulajdonságait változtathatja meg, és szimbólikus linkeket és parancsikonokat hozhat létre.

Egy vagy két részre osztott felület segítségével helyi gépe fájljait is kezelheti.

Kapcsolódás távoli számítógéphez

WinSCP használatával csatlakozhat SSH (Secure Shell) szolgáltatást futtató szerverhez SFTP (SSH File Transfer Protocol) vagy SCP (Secure Copy Protocol) használatával, de csatlakozhat FTP (File Transfer Protocol) szerverhez is.

SFTP az SSH-2 csomag egy szabványos része. SCP az SSH-1 csomag egy szabványos része. Mindkét protokoll fut az SSH utóbbi verzióján. WinSCP egyaránt támogatja az SSH-1 és az SSH-2 változatot.

FTP esetén, az alap FTP és a TLS/SSL feletti FTP egyaránt támogatott. Tömörített átviteleket (Zlib) nem támogatja.

Felhasználói felület

Kettő felület közül választhat, mindkettőnek sok beállítása érhető el a WinSCP-ben.

Először a telepítés során adhatja meg, melyik felületet szeretné használni. Később a tulajdonságoknál ezt megváltoztathatja.

Ha először használja a WinSCP-t, talán célszerű az Intéző felületet választania, mert ez közelebb áll a már megszokott Window-os felülethez.

Amennyiben kedveli a Norton Commander-féle kétpaneles felületet, amit számos fájlkezelő használ, mint például Total Commander, Midnight Commander, FAR, Altap Salamander, válassza a Commander felületet. Ez a felület elsősorban billentyűzettel használható könnyen, akár az egeret félre is teheti. Aki ehhez szokott hozzá, gyorsabban tud így dolgozni.

Last modified: by kkd