Ce este WinSCP

WinSCP este un client SFTP și FTP cu interfață grafică, cu sursă deschisă, pentru Windows. Protocolul învechit SCP este de asemenea acceptat. Funcția sa principală este transferarea securizată a fișierelor între un calculator local și unul la distanță.

Aceasta este o scurtă introducere pentru vorbitorii de limba Română. Majoritatea documentației WinSCP este disponibilă doar în limba Engleză, documentație către care redirecționează majoritatea legăturilor de aici.

Advertisement

Obținere și Instalare WinSCP

Versiunea în limba Română a WinSCP este disponibilă. Pentru a o obține, accesează pagina de descărcare WinSCP și descarcă un “Pachet de instalare”. La începutul instalării selectează limba “Română”.

Versiunea în limba Română a WinSCP nu este completă deocamdată. Pentru a folosi versiunea incompletă, instalează mai întâi versiunea în limba Engleză. Pentru a o obține, accesează pagina de descărcare WinSCP și descarcă un “Pachet de instalare”. Apoi accesează pagina de traduceri și alege descărcarea cu numele “Romanian”. Dezarhivează fișierul ZIP descărcat în același director unde e și executabilul WinSCP (de exemplu, directorul instalat). Citește instrucțiunile complete.

Caracteristici

Advertisement

Operații cu Fișiere

WinSCP poate executa toate operațiile de bază cu fișiere, precum descărcarea și încărcarea. Permite, de asemenea, redenumirea fișierelor și directoarelor, crearea de noi directoare, schimbarea proprietăților fișierelor și directoarelor și crearea de legături simbolice și scurtături.

Una din cele două interfețe permite utilizatorului chiar și gestionarea fișierelor din calculatorul local.

Conectare cu Calculatorul la Distanță

Cu WinSCP se poate crea conexiune la un server SSH (Secure Shell) prin protocolul SFTP (SSH File Transfer Protocol) sau SCP (Secure Copy Protocol), sau conexiune la un server FTP (File Transfer Protocol).

SFTP este un standard parte a pachetului SSH-2. SCP este un standard parte a pachetului SSH-1. Ambele protocoale pot fi rulate chiar și cu ultimele versiuni SSH. WinSCP suportă SSH-1 cât și SSH-2.

Pentru FTP, este acceptat protocolul FTP simplu precum și FTP prin TLS/SSL. Transferurile comprimate (Zlib) nu sunt acceptate.

Interfața Programului

Există două interfețe selectabile de program, cu o mulțime de configurări și opțiuni în WinSCP.

Vei putea selecta interfața preferată, pentru prima dată, în timpul instalării. Mai târziu, vei putea schimba preferința aleasă.

Dacă folosești WinSCP pentru prima dată, e recomandat să alegi interfața Explorer pentru că ar trebui să fie familiară oricărui utilizator de Windows. Dar dacă ești familiar cu conceptul Norton Commander, utilizat de câteva gestionare de fișiere din zilele noastre (Total Commander, FAR, Altap Salamander), alege interfața Commander. Aceasta se axează în principal pe un control ușor folosind tastatura. Poți lucra în ea chiar neatingând mausul. Cel care e obișnuit cu această interfață poate executa operațiile mult mai rapid.

Last modified: by martin