Wat is WinSCP

WinSCP is een Open Source grafische SFTP client en FTP client voor Windows. Het verouderde SCP protocol is ook ondersteund. De hoofdfunctie van het programma is het veilig kopiëren van bestanden tussen een lokale en een externe computer.

Dit is een korte introductie voor Nederlandstalige gebruikers. De meeste WinSCP-documentatie is alleen in het Engels, dat ook geldt voor de koppelingen die op deze pagina staan vermeld.

Advertisement

Downloaden en installeren van WinSCP

De Nederlandstalige versie van WinSCP is beschikbaar. Om deze te downloaden, ga naar WinSCP downloadpagina en kies “Installation package” (“Installatiepakket”). Aan het begin van de installatie, dient u te kiezen voor “Dutch” (“Nederlands”).

Voor opmerkingen of suggesties over de Nederlandse vertaling van WinSCP, kunt u terecht op het forum.

Mogelijkheden

Advertisement

Bestandshandelingen

WinSCP kan alle basishandelingen met bestanden aan, zoals downloaden en uploaden. Daarnaast kunt u bestands- en mapnamen wijzigen, nieuwe mappen aanmaken, eigenschappen wijzigen van bestanden en mappen en kunt u symbolische koppelingen (symlinks) en snelkoppelingen aanmaken.

Een van de twee programma interfaces waaruit u kunt kiezen, maakt het mogelijk om zelfs bestanden op de lokale computer te beheren.

Verbinding met externe computer

Met WinSCP is het mogelijk verbinding te maken met een SSH (Secure Shell)-server door middel van de SFTP (SSH File Transfer Protocol)- of SCP (Secure Copy Protocol)-services, hoofdzakelijk met UNIX-machines. Het is ook mogelijk om verbinding te maken met een FTP (File Transfer Protocol) server.

SFTP is een standaard onderdeel van het SSH-2-pakket. SCP is een standaard onderdeel van het SSH-1-pakket. Beide protocollen kunnen op de nieuwste SSH-versie uitgevoerd worden. WinSCP ondersteunt zowel SSH-1 als SSH-2.

Voor FTP is enkel de basis van FTP ondersteund. Veiligere alternatieven (FTP over TLS/SSL) zijn niet ondersteund. Ook gecomprimeerde transfers (Zlib) zijn niet ondersteund.

Programmainterface

Er zijn twee mogelijkheden in de programma interface, die beide veel configuratieopties in WinSCP hebben.

De eerste mogelijkheid om uw voorkeursinterface te kiezen, is tijdens de installatie. U kunt overigens op een later moment ook nog uw voorkeur opgeven.

Indien u WinSCP voor de eerste keer gebruikt, dan zult u de Verkenner-achtige interface fijn vinden, omdat deze sterk overeenkomt met Windows Verkenner. Echter, indien u gewend bent aan het concept van Norton Commander en gebruik maakt vanverse bestandsbeheerders (zoals Total Commander, FAR, Altap Salamander), kies dan de laatste interface. De Norton Commander-interface is primair gericht op eenvoudige besturing via het toetsenbord. U kunt deze gebruiken zonder ook maar de muis aan te raken. Degenen die er aan gewend raken kunnen de verschillende handelingen veel sneller uitvoeren.

Last modified: by martin